Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

(ΦΩΤΟ) Η διαχρονική εξέλιξη του εμπορίου στο Καρπενήσι. Ενδιαφέροντα στοιχεία & ντοκουμέντα παρατέθηκαν σε εκδήλωση

Μια «βουτιά» στην ιστορία της εμπορικοοικονομικής δραστηριότητας και των πρωταγωνιστών της στο Καρπενήσι απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο Συνεδριακό Κέντρο. Εκεί, τα ΓΑΚ-Αρχεία ν. Ευρυτανίας, το Επιμελητήριο Ευρυτανίας, ο Εμπορικός Σύλλογος Καρπενησίου & ο Σύλλογος Καρπενησιωτών Αθήνας «Το Βελούχι», με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αρχείων, (συν)διοργάνωσαν την εκδήλωση με τίτλο «Τα Αρχεία και ο Κερδώος Ερμής».7

Άποψη από το Συνεδριακό Κέντρο, κατά τη διάρκεια της εκδήλωση για το εμπόριο και την εξέλιξή του στο Καρπενήσι στο διάβα του χρόνου

Στο επίκεντρο τέθηκε το βιβλίο του Ευρυτάνα δημοσιογράφου κ. Δημήτρη Ευαγγελοδήμου, με τίτλο «Ο Κερδώος Ερμής σταμάτησε στο Καρπενήσι», ενώ αναδείχθηκε -για μία ακόμη φορά- η αξία και σπουδαιότητα διαφύλαξης και ανάδειξης των αρχείων, που αποτελούν πολύτιμα και αναντικατάστατα «εργαλεία» για την κατανόηση του παρελθόντος.

Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, κ. Άρης Τασιός, ο δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Νίκος Σουλιώτης, η περιφερειακή σύμβουλος κα Κατερίνα Καλαντζή, ο υποψήφιος βουλευτής κ. Κλεομένης Λάππας κ.α.2

Από αριστερά: Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας κ. Τσάμπρας, ο υποψήφιος βουλευτής κ. Λάππας, ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Σουλιώτης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Τασιός και η περιφερειακή σύμβουλος κα Καλαντζή

Η αγορά του Καρπενησίου

Τη βραδιά άνοιξε, εκ των ομιλητών/τριών, η προϊσταμένη των ΓΑΚ-Αρχεία Ν. Ευρυτανίας δρ Μαρία Παναγιωτοπούλου-Μποτονάκη, η οποία παρουσίασε, αρχικά, την εξέλιξη και πρόοδο του ελληνικού εμπορίου και της βιοτεχνίας κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, που, μεταξύ άλλων, τόνωσε τη δημιουργία εθνικής συνείδησης.

Τη δική τους, ιδιαίτερη θέση σε αυτό το πλαίσιο κατείχαν οι έμποροι του Καρπενησίου και των Αγράφων. Η εισηγήτρια γνώρισε στο κοινό τα κυριότερα επαγγέλματα των Καρπενησιωτών περί το 1865 και 1869. Το Καρπενήσι, την εποχή εκείνη, ήταν ένα σημαντικό εμποριοβιοτεχνικό και διοικητικό κέντρο, με δραστήρια και φιλοπρόοδη εμπορική τάξη, τόνισε μεταξύ άλλων η Μαρία Μποτονάκη και σταχυολόγησε επαγγέλματα της πόλης όπως γεωργοί και κτηνοτρόφοι, έμποροι, ράπτες, κτηματίες, κρεοπώλες, αγωγιάτες κ.α.8

Η Μαρία Παναγιωτοπούλου - Μποτονάκη στο βήμα

Κατόπιν, στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας, κ. Χρήστος Τσάμπρας, ο οποίος παρέθεσε, μεταξύ άλλων, ιστορικά και αρχειακά στοιχεία για το τοπικό Επιμελητήριο. Ιδρύθηκε με Προεδρικό Διάταγμα το 1999 και δημιουργήθηκαν τέσσερα τμήματα: Εμπορίου, Υπηρεσιών, Μεταποίησης και Τουρισμού· ανέφερε δε και τα διατελέσαντα μέχρι σήμερα Διοικητικά Συμβούλια του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας. Περιέγραψε, επίσης, την «εκτόξευση» της επιχειρηματικότητας στον νομό αυτή την 20ετία, παραδέχθηκε, ωστόσο, και την πτωτική πορεία των τελευταίων ετών. Τόνισε, τέλος, τις προσπάθειες του Επιμελητηρίου -«με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει»- να αναδείξει την επιχειρηματικότητα στην περιοχή (συμμετοχή σε εκθέσεις, χρηματοδότηση δράσεων κ.α.).

3

Από την εισήγηση του κ. Χρήστου Τσάμπρα

Επόμενη ομιλήτρια ήταν η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρπενησίου, κα Σπυριδούλα Παπαδοπούλου, η οποία στάθηκε -κατά κύριο λόγο- στα περιεχόμενα του βιβλίου του κ. Ευαγγελοδήμου, το οποίο μεταφέρει στον αναγνώστη «…το κλίμα και τις συνθήκες μέσα από τις οποίες υπήρχε το εμπόριο στην πόλη μας στα τέλη του 19ου και τον 20ο αιώνα», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κεφάλαιο περί του εμπορικού συνδικαλισμού της πόλης, η δημιουργία του οποίου τοποθετείται τον Μάρτιο του μακρινού 1907. Επανασύστασή του Εμπορικού Συλλόγου έχουμε το 1962.

Στο τέλος της δεκαετίας του ’90 ο σύλλογος εισέρχεται σε νέα εποχή, αποκτά νέο καταστατικό και Δ.Σ. Επεσήμανε δε τον ρόλο και την έντονη παρουσία των γυναικών στο τοπικό εμπορικό γίγνεσθαι, δεν έκρυψε ωστόσο και τη διαρκή συρρίκνωση του Εμπορικού Συλλόγου (είναι ο πιο ολιγομελής πανελλαδικά) ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης κρίσης.4

Η κα Σπυριδούλα Παπαδοπούλου

Περί Κερδώου Ερμή

Με ξεχωριστό ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι παρευρισκόμενοι την εισήγηση του δημοσιογράφου και συγγραφέα του βιβλίου «Ο Κερδώος Ερμής σταμάτησε στο Καρπενήσι», κ. Δημήτρη Ευαγγελοδήμου.

Περιέγραψε, ανάμεσα στ’ άλλα, τις δυσκολίες αλλά και τις -ευχάριστες- εκπλήξεις που συνάντησε κατά τη διάρκεια αναζήτησης αρχείων σχετικών με το εμπόριο στο Καρπενήσι και την Ευρυτανία τον 19ο και 20ο αιώνα -στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τους φακέλους στα υπόγεια των τραπεζών, τις στατιστικές απογραφές, ιδιωτικές συλλογές (κείμενα και φωτογραφίες) κ.α.5

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου "Ο Κερδώος Ερμής σταμάτησε στο Καρπενήσι", κ. Δημήτρης Ευαγγελοδήμος

Εκατοντάδες ονόματα εμπόρων, βιοτεχνών, ελεύθερων επαγγελματιών παρελαύνουν στις σελίδες του βιβλίου, αποκαλύπτοντας τις συναλλαγές τους, το επαγγελματικό προφίλ του και την φερεγγυότητά τους, τον αγώνα επιβίωσής τους, τα δημιουργήματά τους και τους προβληματισμούς τους. Ένα τμήμα του βιβλίου αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές από τις τρεις καταστροφές της αγοράς, ενώ βιογραφούνται οι μεγάλες εμπορικές οικογένειες της πόλης, παρατίθενται άγνωστες φωτογραφίες και αντίγραφα σελίδες των βιβλίων πελατών, όπου σκιαγραφούνται οι καταναλωτικές συνήθειες και τα ευπώλητα αγαθά κάθε εποχής.

Είδαμε τη δραματική αναφορά του διευθυντή του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στο Καρπενήσι, μετά τη λεηλασία της αγοράς από τους ναζί το ’43, αλλά και την περιγραφή της απαλλοτρίωσης των διαθέσιμων της τράπεζας τον Γενάρη του ’49 από τους αντάρτες. Ακόμα, παρουσιάστηκε το πρώτο αίτημα για ένταξη της οδικής σύνδεσης του Καρπενησίου στα εθνικά δίκτυα (το… 1864) κ.α.

«Η καρπενησιώτικη αγορά», σημείωσε στο τέλος της εισήγησής του ο κ. Ευαγγελοδήμος, «στηρίχτηκε στην εργατικότητα, την εφευρετικότητα και στην ανησυχία των στελεχών της. Παρά τις δυσκολίες, ποτέ δεν το έβαλε κάτω. Πάντα είχε τη δύναμη να σηκώνεται, να παλεύει και να προχωρά μπροστά».

Αποσπάσματα από το βιβλίο «Ο Κερδώος Ερμής σταμάτησε στο Καρπενήσι» διάβασε, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η κα Γιώτα Κοντοκώστα, ενώ την παρουσίαση και τον συντονισμό είχε ο λογοτέχνης-ποιητής και συνεργάτης των Ευρυτανικών Νέων, Θεοφάνης Παναγιωτόπουλος.

6

Η κα Γιώτα Κοντοκώστα και ο Θεοφάνης Παναγιωτόπουλος

Στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου λειτούργησε έκθεση τεκμηρίων από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, παλαιών εφημερίδων, της Στατιστικής Αρχής, καθώς και φωτογραφίες παλαιών εμπόρων του Καρπενησίου. Μετά την εκδήλωση, παρατέθηκε δεξίωση από το Επιμελητήριο Ευρυτανίας.

>>> Διαβάστε ΕΔΩ το άρθρο του Διονύση Παρούτσα από την έντυπη έκδοση (στήλη "Τρίτη Ματιά") με αφορμή των παραπάνω εκδήλωση.

9

10

11

12