Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Οι μετανάστες θα φέρουν… δεινά στο Καρπενήσι. Αρμαγεδδώνα εξελίξεων διαβλέπει το Συμβούλιο Κοινότητας

Με μια ανακοίνωση 410 λέξεων, το Συμβούλιο Κοινότητας Καρπενησίου πήρε θέση στο ενδεχόμενο έλευσης μεταναστών στην ευρυτανική πρωτεύουσα. Ο πρόεδρος και τα μέλη του (πλην 2, που δεν υπογράφουν το κάτωθι κείμενο) περιγράφουν, εν πολλοίς, έναν… Αρμαγεδδώνα άμα τη αφίξει των αιτούντων ασύλου από τα νησιά. «Η πόλη μας και ο νομός μας ολόκληρος θα βαλτώσει, ο φόβος και η ανασφάλεια θα κυριεύσει τους κατοίκους και θα τους απογοητεύσει», σημειώνουν, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή τους για το θέμα, τα μέλη του Συμβουλίου Κοινότητας Καρπενησίου, που προβλέπουν μέχρι και… εσωτερική μετανάστευση και οπισθοδρόμηση λόγω της εγκατάστασης μεταναστών.simboulio-koinotitas-karpe11

Από παλαιότερη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινότητας Καρπενησίου

Η ανακοίνωση

«Στις 23 Απριλίου», γράφει στην ανακοίνωσή του το Σ.Κ.Κ., «δημοσίευμα του τοπικού τύπου (σ.σ. εννοεί τα Ευρυτανικά Νέα) τάραξε τα ήρεμα νερά στην πόλη μας. Έρχονται μετανάστες στην πόλη μας: Αφγανοί παρακαλώ ούτε καν Σύριοι όπως μας είχαν ενημερώσει το Φθινόπωρο, και ο αριθμός αυτών 108 αντί για 54».

«Στο δημοτικό συμβούλιο του Νοεμβρίου», συνεχίζει η ανακοίνωση, «οι κάτοικοι της πόλης μας στάθηκαν αρνητικοί κατά πλειοψηφία στην εγκατάσταση μεταναστών σε χώρους εκτός οικισμών πόσο μάλλον εντός της πόλης μας. Σημειωτέον δε, οι Αφγανοί δεν φημίζονται για την καλή διαγωγή τους αν και φιλοξενούμενοι στη χώρα μας διότι συνδέονται με αυξημένη παραβατικότητα».

«Ο χώρος φιλοξενίας τους είναι ξενοδοχείο που ανακαινίζεται το τελευταίο διάστημα και βρίσκεται εντός της πόλης μας δίπλα στο πρώην Τ.Ε.Ι. Δασοπονίας και επίσης πολύ κοντά στο 1ο Γυμνάσιο Καρπενησίου, Γεν. Λύκειο. Καρπενησίου, Ε.Π.Α.Λ. Καρπενησίου, και Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας. Πιθανόν και άλλες μονάδες να έχουν συνάψει συμφωνίες για εγκατάσταση περισσότερων μεταναστών στην πόλη μας».

«Αγαπητοί συμπολίτες», συνεχίζει το Συμβούλιο, «…η αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να εγκαταστήσει Αφγανούς μετανάστες στο κέντρο της πόλης μας είναι μεγάλο λάθος. Το Καρπενήσι είναι η Πρωτεύουσα του Νομού μας και σημείο αναφοράς για ολόκληρο το νομό μας. Σε μια φτωχή πόλη σαν τη δική μας με τα τόσα προβλήματα η απόφαση αυτή θα την αποτελειώσει».

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου Κοινότητας κάνουν λόγο ακόμα και για… τάσεις φυγής που θα κυριεύσουν τους μόνιμους κατοίκους, λόγω της εγκατάστασης μεταναστών στο Καρπενήσι. Βέβαια, στην ανακοίνωση δεν υπάρχει αναφορά στις πολιτικές που οδήγησαν το Καρπενήσι και την Ευρυτανία στη σημερινή κατάσταση πληθυσμιακής αποψίλωσης, με εκατοντάδες νέους (και όχι μόνο) να αναγκάζονται να αφήσουν τον τόπο τους για ένα καλύτερο αύριο, στα αστικά κέντρα ή το εξωτερικό· αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

«Οι Καρπενησιώτες», γράφουν στην ανακοίνωση, «που τα τελευταία χρόνια σηκώνουν την πόλη στους ώμους τους θα σταματήσουν την προσπάθεια τους απογοητευμένοι και προδομένοι βρίσκοντας διέξοδο στην φυγή. Η εσωτερική μετανάστευση λοιπόν θα αυξηθεί και στην ανεργία θα υπάρξει μεγάλη έξαρση για τους μη έχοντες που να πάνε. Ο αριθμός των μαθητών θα συνεχίσει να μειώνεται και μάλιστα με γεωμετρική πρόοδο».

Μέχρι και «πάγωμα» του επιχειρείν εκτιμούν ότι θα επέλθει λόγω των μεταναστών, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η καθημερινότητα θα αλλάξει. Η πόλη μας και ο νομός μας ολόκληρος θα βαλτώσει, ο φόβος και η ανασφάλεια θα κυριεύσει τους κατοίκους και θα τους απογοητεύσει. Η Δημιουργικότητα θα δώσει την θέση της στην οπισθοδρόμηση και όσοι ρομαντικοί πατριώτες επιχειρηματίες έχουν διασωθεί θα πάψουν να ονειρεύονται και να δημιουργούν».

Επικαλούνται δε και ζήτημα δημόσιας υγείας, εν μέσω πανδημίας: «Πρέπει να γνωρίζουν εκεί στην Κυβέρνηση όταν αποφασίζουν για ένα τόσο σοβαρό θέμα ερήμην μας ότι στην κρίση του κορονοϊού οι Ευρυτάνες έδειξαν Απόλυτη Πειθαρχία στα μέτρα την Πολιτείας και ο Νομός μας δεν παρουσίασε κανένα κρούσμα μέχρι σήμερα βοηθώντας την χώρα και το σύστημα Υγείας. Αντιθέτως όλες σχεδόν οι δομές στη χώρα βρίσκονται σε καραντίνα λόγω κρουσμάτων».

Και καταλήγουν: «Παρακαλούμε λοιπόν τον Κύριο Πρωθυπουργό και την Κυβέρνησή του να απαλλάξουν την πόλη μας και ολόκληρο τον νομό μας από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων- μεταναστών για να μπορέσουμε να μείνουμε και να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον δύσκολο και κακοτράχαλο τόπο μας, όπως έπραξαν και οι προκάτοχοί μας».

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας, Χρήστος Αρμάγος, και τα μέλη: Κολλημένος Δημήτρης, Κοντοπάνου Αθανασία, Τσιάρας Κωνσταντίνος, Παπαρούπας Παναγιώτης.