Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Για τον παπα-Κώστα Μπακογιάννη. Εκδήλωση στη μνήμη του ιερέα διοργάνωσε η Μητρόπολη στη γενέτειρά του, τα Βελωτά

Με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα (40) χρόνων από την ίδρυσή της, η Μητρόπολη Καρπενησίου αποδίδει τιμή σε κληρικούς που διακόνησαν στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα στον νομό Ευρυτανίας, οργανώνοντας αντίστοιχες, λιτές αλλά ουσιαστικές, εκδηλώσεις στα κατά τόπους χωριά.papa-kostas-bakogiannis-velota

Μια τέτοια εκδήλωση έγινε πριν λίγες ημέρες, την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019, το απόγευμα, στα Βελωτά Ευρυτανίας, προς τιμήν του μακαριστού π. Κωνσταντίνου Μπακογιάννη, πατέρα του δολοφονημένου από την 17Ν πρώην βουλευτή Ευρυτανίας Παύλου Μπακογιάννη, παππού του Περιφερειάρχη Στ. Ελλάδας και πλέον δημάρχου Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη. 

Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, ιερείς και απλοί πολίτες. Για τον π. Κων/νο Μπακογιάννη, πατέρα του Παύλου, μίλησε με συγκίνηση και αγάπη ο κ. Δημήτρης Καρατσίκης, ιατρός, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Νοσοκομείου Καρπενησίου.

Έκανε λόγο για μια «θρυλική μορφή του ευρυτανικού κλήρου», έναν σεβάσμιο πατέρα «γέννημα - θρέμμα αυτής της γωνιάς της ευρυτανικής γης», εξιστορώντας τη γνωριμία και τη σχέση που είχαν αναπτύξει ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Ανέγνωσε δε χειρόγραφη επιστολή με παραινέσεις και συμβουλές που είχε λάβει από τον παπα-Κώστα με σκοπό να αναδείξει «την αγνότητα, την πνευματικότητα και το ήθος του ανθρώπου».

Η ζωή και το έργο του

Ο μακαριστός π. Κων/νος Μπακογιάννης γεννήθηκε στα 1905 και χειροτονήθηκε πρεσβύτερος το 1934. Για σχεδόν 50 χρόνια υπηρέτησε στις ενορίες χωριών της Ευρυτανίας και της Αιτωλοακαρνανίας, όπως της Επισκοπής, της Ανιάδας, του Θέρμου και του Ασπρόπυργου. Με την πρεσβυτέρα Ειρήνη Μπακογιάννη (το γένος Τσόλκα) απέκτησαν τρία παιδιά, τον Παύλο, τον Νίκο και την Αναστασία.

Ο κ. Καρατσίκης μίλησε για έναν άνθρωπο «βαθιά θρησκευόμενο, έναν πραγματικό ιερέα», ακούραστο στα ιερατικά του καθήκοντα, φιλομαθή, ταπεινό, γεμάτο ανιδιοτέλεια, αγάπη και σεβασμό για τον συνάνθρωπο. Διατηρούσε πνευματική διαύγεια και ευστροφία μέχρι το τέλος της ζωής του. Απεβίωσε τον Νοέμβριο του 1998.