Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου τιμήθηκαν οι Ευρυτάνες Άγιοι. Πλήθος πιστών στη Θεία Λειτουργία, στον ομώνυμο ναό (ΦΩΤΟ)

Με λαμπρότητα και επισημότητα η τοπική Εκκλησία γιόρτασε, την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου (25/8), τη Σύναξη των Ευρυτάνων Αγίων, στον ομώνυμο Ιερό Ναό στα νότια της πόλης του Καρπενησίου. 8

Οι εορτασμοί ήταν διήμεροι, άρχισαν την παραμονή (24/8) με την τέλεση του Εσπερινού και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 25 Αυγούστου, με τη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε προεξάρχοντος του Μητροπολίτη κ.κ. Γεωργίου και παρουσία πλήθους πιστών.

Η εορτή των Ευρυτάνων Αγίων θεσπίσθηκε, με άδεια της Ιεράς Συνόδου το 1971 και εορτάζεται την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου. Οι Άγιοι αυτοί είναι:

1) Όσιος Ανδρέας ο Ερημίτης και Θαυματουργός

2) Άγιος Μιχαήλ ο Μαυρουδής

3) Άγιος Δαμιανός ο μοναχός

4) Άγιος Σεραφείμ ο Νέος Ιερομάρτυρας

5) Άγιος Νικόλαος ο παντοπώλης ο Νεομάρτυρας από το Καρπενήσι

6) Άγιος Κυπριανός ο νέος οσιομάρτυρας

7) Άγιος Ρωμανός ο νέος Οσιομάρτυρας

8) Όσιος Ακάκιος ο Νέος, ο Καυσοκαλυβίτης

9) Άγιος Γεράσιμος ο νέος ο Καρπενησιώτης

10) Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός

11) Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός

12) Άγιος Ιωάννης ο Νεομάρτυρας ο εξ Αγαρηνών.

Ο ναός δε, των Ευρυτάνων Αγίων, θεμελιώθηκε το 1989 υπό του αρχιμανδρίτη π. Ι ακώβου Παντελίδου –εφημερίου τότε του Ι.Ν. Παναγίας Καρπενησίου. Εγκαινιάστηκε υπό του μακαριστού τ. Μητροπολίτη Καρπενησίου κυρού Νικολάου το έτος 2002, στις 25 Αυγούστου, στην εορτή της Συνάξεως του Ιερού Ναού, με τα ἱερά λείψανα των Μαρτύρων Γερασίμου τοῦ Μεγαλοχωρίτου, Προκοπίου τοῦ Μεγαλομάρτυρος και του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος.

Ο ναός αναβαθμίστηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια χάρη στο έργο του ακάματου εφημέριου του Ι.Ν Ευρυτάνων Αγίων, π. Γεώργιου Χρυσαφογεώργου.

Φωτογραφίες από τη σημερινή Θεία Λειτουργία

2

3

5

7

8

9

1

4

10

11

evritanes agioi