Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Καρδαμπίκης για τα Αιολικά. Απορρίπτει τις αποφάσεις του ΣτΕ και αποκαλεί “δήθεν επενδυτές” τους ιδιώτες. Πως απαντά ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ζητά ο δασάρχης Καρπενησίου να ανακαλέσει το Πρωτόκολλο Εγκατάστασης

Ο νέος δήμαρχος Αγράφων, τάσσεται κατά των αιολικών στα Άγραφα, θέση που αποτέλεσε αιχμή στον προεκλογικό του λόγο και παρότι γνώριζε τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ, υποσχέθηκε να ακυρώσει τα έργα αν εκλεγεί δήμαρχος. Ωστόσο τα έργα των αιολικών ξεκίνησαν ήδη στην “Νιάλα” Αγράφων μετά το "τελευταίο προαπαιτούμενο", το ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ που εξέδωσε το δασαρχείο Καρπενησίου, "...σύμφωνα με το νόμο" οπως απαντά ο Δασάρχης Καρπενησίου. Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Καρδαμπίκης προχώρησε σε μία σειρά ενεργειών. 

 

kardampikis alexis_agrafa_aiolika-1

Αλέξης Καρδαμπίκης: “Δήθεν επενδυτές” 

Σε δημόσια δήλωσή του στα κοινωνικά δίκτυα, καταφέρεται κατά της εταιρείας χαρακτηρίζοντάς τους “δήθεν επενδυτές”. Συγκεκριμένα, ο κ. Καρδαμπίκης υπενθυμίζοντας την προηγούμενη συνάντηση των πέντε νεοεκλεγέντων δημάρχων το καλοκαίρι, οι οποίοι τάχθηκαν κατά των αιολικών στα Άγραφα, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

“Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως απαραίτητη την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση για το Αιολικό πάρκο στα Άγραφα. Αυτό δεν εμπόδισε την Πέμπτη (σ.σ. 19/9/2019) τις ορέξεις των δήθεν επενδυτών, με μπουλντόζες, κλούβες και αστυνομοκρατία να επιχειρήσουν την έναρξη εργασιών εγκατάστασης Αιολικού πεδίου στην κορυφογραμμή της Νιάλας. Στην προσπάθειά τους αυτή επιδεικτικά αγνόησαν το Συμβούλιο Επικρατείας και την κοινή θέση των πέντε νεοεκλεγέντων Δημάρχων”.

Ο κ. Καρδαμπίκης θεωρεί ότι η εταιρεία αγνόησε το ΣτΕ, το οποίο ωστόσο με δύο αποφάσεις του τον Μάιο του 2019, άναψε ήδη το πράσινο φως για τα έργα, ενώ σχετικά με την “Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση” την οποία επικαλείται ο δήμαρχος, πρόκειται για γνωμοδοτική μελέτη η οποία κατατίθεται πριν την έναρξη των έργων και σύμφωνα με πληροφορίες “... έχει ήδη κατατεθεί στα αρμόδια όργανα”. 


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΚΤΩΡ

ellaktor logo

Εντύπωση ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι δεν έμεινε αναπάντητη η δήλωση του κ. Καρδαμπίκη αλλά και άλλων. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της χώρας, που κατασκευάζει τα αιολικά στα Άγραφα, ξεπερνά τα 110 εκατ. ευρώ η επένδυση, για πρώτη φορά παίρνει δημόσια θέση και απαντά στις επιθέσεις για τα αιολικά στα Άγραφα, όπως αυτές έχουν καταγραφεί κατά καιρούς και ονομαστικά αναφέρεται επίσης στις επίσημες δηλώσεις του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η εταιρεία παρανομεί(!). 

Ειδικότερα στη δήλωση Καρδαμπίκη περί “δήθεν επενδυτές” η εταιρεία σχολιάζει: «Οι “δήθεν επενδυτές”, είναι ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στην Ελλάδα με 580MW έργα ΑΠΕ. Έχει επίσης κατασκευάσει την Γέφυρα Ρίο Αντίρριο, τις σήραγγες των Τεμπών, την Αττική Οδό, το μετρό της Αθήνας και πολλά άλλα μεγάλα έργα».


Πυρά στον Δασάρχη Καρπενησίου

Την ανάκληση του ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ της εταιρίας για τα Αιολικά των Αγράφων, ζητά με επιστολή του από τον Δασάρχη Καρπενησίου κ. Γιάννη Καρκάνη, ο δήμαρχος Αγράφων κ. Αλεξης Καρδαμπίκης, που κοινοποιεί μεταξύ άλλων και στον εισαγγελέα Ευρυτανίας, αξιώνοντας την διακοπή των εργασιών που ήδη έχουν ξεκινήσει στα βουνά των Αγράφων. Επισημαίνεται ότι το ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ της εταιρίας εκδόθηκε από το δασαρχείο Καρπενησίου πριν από ένα μήνα, στις 22 Αυγούστου 2019, αλλά μόλις στις 23 Σεπτεμβρίου και όταν ξεκίνησε η εταιρία τα έργα, εξέδωσε σχετική επιστολή ο δήμαρχος Αγράφων την οποία δημοσιεύουμε αυτούσια παρακάτω.


Προεκλογικές υποσχέσεις

Αντιμέτωπος με τις προεκλογικές του υποσχέσεις στους Αγραφιώτες για τα αιολικά βρίσκεται ο νέος δήμαρχο Αγράφων, καθώς στον προεκλογικό του λόγο περιέφερε υποσχέσεις ότι θα εμποδίσει την εγκατάσταση των αιολικών στα βουνά των Αγράφων. Προφανώς και γνώριζε όπως όλοι, τις τελεσίδικες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που ανάψαν προεκλογικά το πράσινο φως για τα έργα, καθώς και ότι ως δήμαρχος πλέον και ως Δημοτικό συμβούλιο, μετά τις οριστικές αποφάσεις του ΣτΕ, δεν έχει εκ του νομού καμία ουσιαστική δυνατότητα ακύρωσης των έργων. 

Με την  επιστολή του στο Δασάρχη ωστόσο ομολογεί ότι πράγματι έδωσαν υποσχέσεις στους Αγραφιώτες που φέρνεται ότι δεν μπορεί να τηρήσει. “Η έγκρισή σας, δυστυχώς, συνέπλευσε χρονικά με την έναρξη της νέας Δημοτικής περιόδου, πράγμα το οποίο συνεπάγεται νέα πρόσωπα με εντελώς νέες δεσμεύσεις απέναντι στην Κοινωνία, γραφεί στην επιστολή του. 

Στρέφεται επίσης και κατά της Περιφέρειας, της πρώην δημοτικής αρχής Αγράφων και της πολιτείας γενικότερα, ότι απέκρυψαν από την κοινή γνώμη τα Αιολικά των Αγράφων καθώς όπως ισχυρίζεται, δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη δημοσιότητα. Στην επιστολή του αναφέρει: “Ο Δήμος Αγράφων, η Αυτοδιοίκηση ως βαθμός της Πολιτείας, έχει τεράστια ιστορική και ηθική ευθύνη για την ουσιαστική «Διαχείριση του θέματος Ανεμογεννήτριες», αφού στο παρελθόν δεν ακολουθήθηκε η αναγκαία και απαραίτητη διαδικασία από το Δήμο και την Περιφέρεια (δημοσιότητα, διάλογος, τοπικές κοινωνίες, μελέτη σκοπιμότητας, μελέτη Business Plan).”. 

 

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΡΔΑΜΠΙΚΗ ΣΤΟΝ ΔΑΣΑΡΧΗ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

Κερασοχώρι,23/09/2019, Αριθ. Πρωτ:  8453 

ΠΡΟΣ: ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

Κοινοποίηση: 1. Εισαγγελέα Καρπενησίου, 2. Διεύθυνση Αστυνομίας Ευρυτανίας, 3. Δασαρχείο Καρδίτσας)

"κ. Δασάρχη, 

Με μεγάλη έκπληξη και αγωνία διαπιστώνουμε την εγκατάσταση βαρέων μηχανημάτων σε θέσεις της οροσειράς «Νιάλα» των Αγράφων για εργασίες επί του σοβαρότατου θέματος «Ανεμογεννήτριες» ύστερα από τη δική σας έγκριση.

Καθώς πρόκειται για θέμα μείζονος σημασίας, από κάθε πλευρά και τομέα, παρακαλούμε για την προσωρινή ανάκληση της έγκρισή σας και διακοπής των εργασιών για τους παρακάτω λόγους: 

  1. Πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή Natura και εκκρεμούν ακόμα καθοριστικές σχετικές περιβαλλοντικές μελέτες.

  2. Το αντίστοιχο Δασαρχείο Καρδίτσας δεν έδωσε την σχετική έγκριση.

  3. Η δική σας έγκριση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε (Ε.Ο.Α), τη δημοτική και κοινωνική αντίδραση – αντίθεση φορέων και κινήσεων πολιτών.

  4. Το θέμα «Ανεμογεννήτριες» θα συζητηθεί στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο μας που θα συνέλθει περίπου αρχές Οκτωβρίου.

  5. Ο Δήμος Αγράφων, η Αυτοδιοίκηση ως βαθμός της Πολιτείας, έχει τεράστια ιστορική και ηθική ευθύνη για την ουσιαστική «Διαχείριση του θέματος Ανεμογεννήτριες», αφού στο παρελθόν δεν ακολουθήθηκε η αναγκαία και απαραίτητη διαδικασία από το Δήμο και την Περιφέρεια (δημοσιότητα, διάλογος, τοπικές κοινωνίες, μελέτη σκοπιμότητας, μελέτη Business Plan).

  6. Η έγκριση σας, δυστυχώς, συνέπλευσε χρονικά με την έναρξη της νέας Δημοτικής περιόδου, πράγμα το οποίο συνεπάγεται νέα πρόσωπα με εντελώς νέες δεσμεύσεις απέναντι στην Κοινωνία και Πολιτεία και απαιτείται ο απαραίτητος χρόνος συνεργασίας μαζί σας.

  7. Για το θέμα «Ανεμογεννήτριες» σας κοινοποιούμε την κοινή θέση των πέντε Δημάρχων Ευρυτανίας και Καρδίτσας. 

Θα είμαστε σε συνεργασία για αειφόρο βιώσιμη προοπτική των Αγράφων με σεβασμό στο απείρου φυσικού κάλλους περιβάλλον μας. 

Με τιμή, Ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξανδρος Καρδαμπίκης'.