Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Γνωριμία με την Αστρονομία και το Σύμπαν για τους μαθητές του ΓΕΛ Καρπενησίου - Εκδρομή σε Χαλκίδα & Αθήνα (ΦΩΤΟ)

Από το 2014 η Αστρονομία απουσιάζει παντελώς από το πρόγραμμα μαθημάτων στα σχολεία. Έτσι, με πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών και μέσω εκδρομών επιχειρείται να καλυφθούν σημαντικές γνώσεις που στερούνται τα παιδιά.

Εκπαιδευτικό - μαθησιακό χαρακτήρα είχε, λοιπόν, η μονοήμερη εκδρομή που πραγματοποίησε, την περασμένη Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019, η Α’ τάξη του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου σε Χαλκίδα και Αθήνα. Είχε θέμα τη σύγχρονη Φυσική και πιο συγκεκριμένα την Αστρονομία, η οποία, ως Επιστήμη, απουσιάζει πλέον εντελώς από την ύλη του Λυκείου (!).gel-athina-chalkida1

Η ίδια εκδρομή είχε πραγματοποιηθεί και πέρσι (πάλι με την τότε Α’ Λυκείου) και η στόχευση είναι να καθιερωθεί, μιας και φαίνεται να επιτυγχάνονται οι μαθησιακοί στόχοι χωρίς να παραγνωρίζεται βέβαια και ο ψυχαγωγικός χαρακτήρας που έχει κάθε σχολική εκδρομή, σημειώνει ο επικεφαλής καθηγητής της εκδρομής, Φυσικός κ. Ζαρμπούτης Δημήτρης.

Η εκδρομή περιλάμβανε δύο εκπαιδευτικές δράσεις: Πρώτη ήταν η επίσκεψη στην «Εστία Γνώσης Χαλκίδας», όπου ο επιστημονικός υπεύθυνος, Αντωνίου Αντώνιος, Δρ Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε διάλεξη με τίτλο «Η ηχώ της δημιουργίας» με θέματα Κοσμολογίας. «Παρόλο που το θέμα ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό, τα παιδιά μας, όπως μας είπε ο ίδιος ο κ. Αντωνίου, ανταποκρίθηκαν άψογα και αυτό φάνηκε από το έντονο ενδιαφέρον τους αλλά και τις πολύ εύστοχες ερωτήσεις τους», αναφέρει το σχολείο.

Δεύτερη δράση ήταν η επίσκεψη στο Ευγενίδιο Ίδρυμα στην Αθήνα, όπου «στο καταπληκτικό πλανητάριο παρακολουθήσαμε μια προβολή με τίτλο ‘Διαστημικές καταιγίδες και βόρειο σέλας’. Όσοι έχουν επισκεφτεί το πλανητάριο ξέρουν ότι η παρακολούθηση έστω και μιας προβολής εκεί είναι μια αξέχαστη εμπειρία και γι’ αυτό η επίσκεψη αυτή είχε μεγάλη αξία ειδικά για τα παιδιά που δεν είχαν αυτή την ευκαιρία στο παρελθόν».

Την εκδρομή συνόδευσαν οι καθηγητές του ΓΕΛ Καρπενησίου, Ζαρμπούτης Δημήτρης -Φυσικός, Μαραγούσιας Ιωάννης -Μαθηματικός και Μουντζούρη Μαρία -Μαθηματικός. «Η μεταφορά έγινε με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Καρπενησίου και ο οδηγός κ. Γιώργος συνέβαλε κι αυτός στην επιτυχία της εκδρομής και τον ευχαριστούμε θερμά», καταλήγουν οι άνθρωποι του σχολείου.gel-athina-chalkida2