Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Μανόλης Ιερομνήμων: ο πρώτος Δήμαρχος Καρπενησίου. To νέο βιβλίο του ιστορικού ερευνητή Ανάργυρου - Γιάννη Μαυρομύτη

Η Πανευρυτανική Ένωση, συνεχίζοντας την εκδοτική ανθοφορία της και στο πλαίσιο των στενών οικονομικών δυνατοτήτων της, εξέδωσε πρόσφατα ένα από τα τελευταία πνευματικά πονήματα του εξαίρετου πνευματικού ανθρώπου και ιστορικού ερευνητή Ανάργυρου - Γιάννη Μαυρομύτη, που αναφέρεται στον πρώτο -μετά την Επανάσταση του 1821- Δήμαρχο Καρπενησίου, Μανόλη Ιερομνήμονα. Ο τίτλος του είναι: «ΜΑΝΟΛΗΣ ΙΕΡΟΜΝΗΜΩΝ, Ο πρώτος Δήμαρχος Καρπενησίου και πληρεξούσιος στην Εθνοσυνέλευση του 1844».biblio-mavromiti-dimarxos-ieromnimwn

Το βιβλίο 

Στο Α΄κεφάλαιο (13-15) του έργου παρατίθενται σημαντικά βιογραφικά στοιχεία για τον Μανόλη Ιερομνήμονα και στο Β΄(15-21) παρέχονται αρκετές πληροφορίες για τη συμμετοχή του στην Επανάσταση του 1821. 

Στο Γ΄κεφάλαιο (21-29) ο συγγραφέας αναφέρεται στον διορισμό του πρώτου αιρετού, και δικαίως, διορισθέντος Δημάρχου Οιχαλίας (Καρπενησίου) Μανόλη Ιερομνήμονα για την περίοδο 1836-1840. Στοιχεία για έργα του κατά τη θητεία του με τα κοινά δεν βρέθηκαν. Στο Καρπενήσι υπάρχει οδός Ιερομνήμονος μέσα στο Καρπενήσι, ενώ περιοχή ολόκληρη οικοδομημένη από δημόσια κτήρια (Γυμνάσιο, Νοσοκομείο κ.ά) καθώς και με ιδιόκτητες κατοικίες φέρει την ονομασία «Γερομνήμη». 

Το Δ΄κεφάλαιο αναφέρεται στην πολιτική δράση του Μανόλη Ιερομνήμονα και συγκεκριμένα στην εκλογή του στις πρώτες δημαιρεσίες και στις πρώτες εκλογές για την ανάδειξη των - εξουσιοδοτημένων για την κατάρτιση του πρώτου Ελληνικού Συντάγματος - εθνοσυμβούλων.

Στις τελευταίες σελίδες του εν λόγω πονήματος (45-48) υπάρχει πλουσιότατη βιβλιογραφία. 

Τέλος, το βιβλίο προλογίζεται από τον Φιλόλογο Καθηγητή κ. Αθανάσιο Δ. Σταμάτη, τ. Πρόεδρο της Πανευρυτανικής Ένωσης και είναι αφιερωμένο από τον συγγραφέα «Στην ιερή μνήμη των γονέων του, Διονυσίου και Μαρίας».