Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Ανακοινώνονται προσεχώς οι κανόνες λειτουργίας στην εστίαση - Ανησυχούν οι Καρπενησιώτες επιχειρηματίες

Έως το τέλος της εβδομάδας, ή το αργότερα μέσα στην επόμενη, θα έχουν καθοριστεί οι κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.zinopoulou-nixta-summer

Καλοκαίρι στη Ζηνοπούλου, Καρπενήσι. Φωτογραφία αρχείου

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι θα δοθεί πρόσθετος εξωτερικός χώρος για τραπεζοκαθίσματα εκεί που είναι εφικτό, χωρίς οι καταστηματάρχες να πληρώσουν επιπλέον δημοτικά τέλη. Ο όρος που τίθεται είναι να μην παρεμποδίζεται η διέλευση των πεζών. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει δυνατότητα για να παραχωρηθεί πρόσθετος χώρος, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να προχωρήσουν σε μείωση των τελών στα συγκεκριμένα καταστήματα έως και 50%.

Για το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης πριν την 1η Ιουνίου, όπως είναι προγραμματισμένο, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Μακάρι να τα καταφέρουμε να ανοίξουν και πριν την 1η Ιουνίου, εμείς θα το θέλαμε και νωρίτερα, αν φυσικά πάνε όλα καλά μέσα στον Μάιο και μηδενιστεί ο αριθμός των κρουσμάτων, γιατί αυτός είναι ο βασικός παράγοντας που καθοδηγεί τις αποφάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, υπό τον καθηγητή Τσιόδρα».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε πως «Θα ήταν μεγάλη διευκόλυνση, όμως είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο. Χθες, πάντως, δεν υπήρξε συζήτηση γι' αυτό το ζήτημα».

Προβληματισμός και ανησυχία στο Καρπενήσι

Έκδηλη είναι, στο μεταξύ, η ανησυχία των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης στο Καρπενήσι, που είτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους στα μέσα Μαρτίου είτε αναγκάστηκαν να τροποποιήσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους, προσφέροντας καφέ/φαγητό αποκλειστικά για delivery και takeaway.

«Κοντεύουν σχεδόν 2 μήνες που έχουμε κλείσει τα μαγαζιά μας και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο… κενό», λέει στα «Ευρυτανικά Νέα» επιχειρηματίας στην εστίαση, που εκτιμά πως πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για να αποτραπεί το κλείσιμο καταστημάτων στην πόλη.

Με έξοδα όπως ενοίκια, τέλη, ΔΕΗ, φόροι, ασφαλιστικές εισφορές να «τρέχουν», οι άνθρωποι του κλάδου εμφανίζονται προβληματισμένοι για την επόμενη ημέρα, ενώ λένε πως αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά, το εφετινό καλοκαίρι δεν θα θυμίζει σε τίποτα προηγούμενες χρονιές.

Ιδιαίτερα ανησυχούν οι επιχειρηματίες που διαθέτουν περιορισμένο εξωτερικό χώρο στα καταστήματά τους και, αναγκαστικά, δεν μπορούν να δεχθούν αυξημένη ροή πελατών.

Οι άξονες της κυβέρνησης

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός έδωσε πέντε βασικές κατευθύνσεις για τον κλάδο της εστίασης και την επανεκκίνησή της, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

-Τα όποια μέτρα για την επέκταση στους ανοικτούς χώρους θα είναι έκτακτα και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα,

-Η ευθύνη θα πρέπει να περάσει στους Δήμους, οι οποίοι θα έχουν ευελιξία σχετικά με την εφαρμογή του νέου, προσωρινού πλαισίου,

-Οι ρυθμίσεις θα αφορούν κυρίως υπαίθριους χώρους, ωστόσο θα υπάρχουν προβλέψεις και για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων,

-Η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων θα γίνει χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών και,

-Δεν θα εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους.