Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020

ev media-logo

"Φοβήθηκα για τη ζωή μου". Η ανταπόκριση ενός Ευρυτάνα από την Καρδίτσα, που μετρά τις πληγές της από τη θεομηνία (ΦΩΤΟ)

Τρεις νεκρούς, δύο αγνοούμενους και πρωτοφανείς καταστροφές σε υποδομές, επιχειρήσεις, σπίτια, αγροτική παραγωγή και κτηνοτροφία, άφησε πίσω του το σαρωτικό πέρασμα του «Ιανού» στον νομό Καρδίτσας. Η τοπική κοινωνία, έξι ημέρες μετά τη θεομηνία, μετρά τις πληγές της και προσπαθεί να σταθεί ξανά όρθια, ωστόσο είναι δεδομένο ότι θα απαιτηθεί χρόνος, χρήμα και τεράστια, κοινή προσπάθεια για να επιστρέψει η πόλη (και τα χωριά) σε μια μορφή κανονικότητας το επόμενο διάστημα.hondos-karditsa-plimmira1

Ο Χρήστος Χόντος (δεξιά), μαζί με τον αδερφό του. Το ζαχαροπλαστείο άνοιξε ξανά την Τετάρτη ύστερα από τις μεγάλες ζημιές που υπέστη από τη θεομηνία

Στην όμορη Καρδίτσα δραστηριοποιούνται και αρκετοί Ευρυτάνες, ένας εκ των οποίων είναι ο Χρήστος Χόντος (με καταγωγή από την Ευρυτανία και την Καρδίτσα), που πριν από λίγα χρόνια έφυγε από το Καρπενήσι και άνοιξε ζαχαροπλαστείο ("Χόντος Λιχουδιές"), λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο της πόλης, επιχείρηση που γρήγορα αγαπήθηκε από τον κόσμο και βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία.

Εγκλωβισμένος στο πατάρι

Η πρόσφατη θεομηνία προκάλεσε στο κατάστημα πολύ σημαντικές ζημιές, λέει στα Ευρυτανικά Νέα ο Χρήστος, που ακόμα προσπαθεί να ξεπεράσει το σοκ των όσων έζησε το βράδυ του Σαββάτου 19/9. Ήταν περίπου στις 22.00 όταν σχολούσε από την εργασία του. Τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που έπλητταν την περιοχή από νωρίς, είχαν προκαλέσει υπερχείλιση σε ρέματα, με αποτέλεσμα ήδη κεντρική δρόμοι να έχουν καταστεί απροσπέλαστοι. Ο Χρήστος, ετών 29, αναγκάστηκε να γυρίσει στο κατάστημα.

Μέσα σε λίγη ώρα, ολόκληρο το κέντρο της Καρδίτσας κατακλύστηκε από ορμητικά λασπόνερα. «Το νερό έξω από το ζαχαροπλαστείο έφθανε τους 60 πόντους, ενώ μέσα στο μαγαζί τους 40. Αναγκάστηκα να βρω καταφύγιο στο πατάρι καθόλη τη διάρκεια της νύχτας», περιγράφει ο Χρ. Χόντος για εκείνο το βράδυ. «Στην αρχή», προσθέτει, «είχα στο μυαλό μου το κατάστημα, πως θα αποτρέψω ζημιές και καταστροφές από το νερό. Σύντομα, όμως, κατάλαβα ότι κινδυνεύω. Φοβήθηκα για τη ζωή μου».hondos-karditsa-plimmira2

Εικόνα από το εσωτερικό της επιχείρησης

Η επόμενη ημέρα βρήκε την επιχείρηση με βαριές απώλειες, αφού το νερό και η λάσπη κατέστρεψε έπιπλα, ψυγεία, ντουλάπια, γυψοσανίδες κ.α. Η ζημιά ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, τονίζει ο Χρήστος, που είδε και μεγάλες ποσότητες πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής να καταστρέφονται, αφού το κατάστημα έμεινε χωρίς ρεύμα για 14 ώρες. Ακόμα, πολύ σοβαρές ζημιές υπέστησαν δύο οχήματα.

«Τα 2/3 της πόλης της Καρδίτσας υπέστησαν ολική καταστροφή», λέει στη εφημερίδα ο 29χρονος, που εκτιμά πως θα απαιτηθεί πολύς χρόνος και γενναίες κρατικές ενισχύσεις για να ανακάμψει -εν μέρει, μόνο- η τοπική οικονομία. Ορισμένες επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν ξανά, αναφέρει ο Χρ. Χόντος, που απασχολεί στο κατάστημά του προσωπικό 9 ατόμων.

Περισσότερα από 5.000 σπίτια είναι πλημμυρισμένα, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου, πάνω από 1.800 επιχειρηματίες είχαν κάνει αίτηση για να λάβουν το εφάπαξ βοήθημα των 8.000 ευρώ. Κατ’ εκτίμηση, όμως, και οι 3.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα μετά το πέρασμα του «Ιανού».hondos-karditsa-plimmira6

Στον δρόμο έξω από το κατάστημα

Την ίδια ώρα, ανυπολόγιστες απώλειες βιώνει η αγροτική παραγωγή και η κτηνοτροφία της Καρδίτσας, δύο από τους βασικούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τον ΕΛΓΑ, στην Καρδίτσα εκτιμάται πως έχουν πνιγεί πάνω από 12.000 αιγοπρόβατα και 25.000 κυψέλες μελισσών, όπως και μεγάλος αριθμός βοοειδών. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το κόστος αποκατάστασης του ζωικού κεφαλαίου μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 3 και 5 εκατ. ευρώ. Στα δε χωράφια η ζημιά είναι ανυπολόγιστη, καθώς ακόμη οι καλλιέργειες είναι θαμμένες μέσα στη λάσπη.

«Κύμα» αλληλεγγύης και η επόμενη ημέρα

Οι άνθρωποι της Καρδίτσας, πάντως, δεν το βάζουν κάτω και εδώ και μέρες έχουν σηκώσει τα μανίκια για να πάρουν πίσω τις ζωές τους. Συγκινητική είναι η συνδρομή των πολιτών από κάθε γωνιά της Ελλάδας προκειμένου να συγκεντρωθούν νερά, τρόφιμα και κλινοσκεπάσματα για τους πληγέντες της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής, ενώ βοήθεια παραδόθηκε και από το Καρπενήσι (δείτε ΕΔΩ).

Όλοι μαζί θα βοηθήσουμε να ανοίξουν πάλι τα καταστήματα που καταστράφηκαν από τη θεομηνία, λέει στα Ε.Ν. ο Χρήστος Χόντος, που παρά τον εφιάλτη χαμογελά. Το ζαχαροπλαστείο άνοιξε ξανά την περασμένη Τετάρτη (23/9). «Αυτή τη στιγμή πιο πολύ με νοιάζει ένα χαμόγελο από τους πελάτες, μια καλή κουβέντα και ευχές για 'καλή δύναμη', παρά οι τυχόν εισπράξεις», τονίζει και δίνει το στίγμα των πρώτων ημερών στην τοπική αγορά μετά τον όλεθρο.

«Με ποιες λέξεις να περιγράψεις όλο αυτό που ζήσαμε και ζούμε;; Με ποιες λέξεις να εξηγήσεις τι σημαίνει αναπνέω αναθυμιάσεις και ζω μέσα στη λάσπη πάνω από 72 ώρες; Απλά δεν υπάρχουν λέξεις...», γράφει στο facebook ο Χρήστος και συμπληρώνει: «Οπλιστήκαμε με υπομονή, κουράγιο και στην κυριολεξία παλέψαμε να καταφέρουμε αυτό που φαινόταν ΑΔΥΝΑΤΟ... Δεν θα βάλουμε φωτογραφίες της καταστροφής... θα βάλουμε φωτογραφία με χαμόγελα και αισιοδοξία γιατί αυτά είναι τα ΜΟΝΑΔΙΚΑ εφόδια που έχουμε... (…) ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ, ΣΤΗ ΛΑΣΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΊΑ... ανοίγουμε τις πόρτες μας στην αισιοδοξία και στη χαρά και στο χαμόγελό! ΚΑΡΔΙΤΣΑ… ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!!».

hondos-karditsa-plimmira5

Το νερό και η λάσπη πλημμύρισαν ολόκληρο το κέντρο της Καρδίτσας. Κάτοικοι και επιχειρηματίες έχουν τώρα επιδοθεί σε μια τιτάνια προσπάθεια

karditsa-plimmira1

karditsa-plimmira3

karditsa-plimmira2

karditsa-plimmira4

karditsa-plimmira5

(Φωτογραφίες: Χρήστος Χόντος, INTIME NEWS, usay.gr)